Εθελοντική Αιμοδοσία

Κύριο ζήτημα άρρηκτα συνδεδεμένο με το χώρο της Μεσογειακής Αναιμίας είναι η συνεχής εύρεση αίματος για τις μεταγγίσεις των πασχόντων.

aima-570

Στην πόλη μας ζουν 326 πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Αναιμία – παιδιά και ενήλικες- οι οποίοι παρακολουθούνται ιατρικά σε τρία μεγάλα νοσοκομεία:

1. Στο Γενικό Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

2. Στο ΑΧΕΠΑ και

3. Στον Άγιο Παύλο

Η ποσότητα αίματος που απαιτείται είναι 1200 μονάδες το μήνα. Είναι φανερό πως για τη συλλογή μιας τόσο μεγάλης ποσότητας αίματος χρειάζεται πολύ προσπάθεια. Απαιτείται μεγάλη ανταπόκριση απ’ το κοινωνικό σύνολο.

Εδώ ακριβώς έρχεται να παίξει τεράστιο ρόλο η Εθελοντική Αιμοδοσία. Είναι ένας σίγουρος τρόπος με τον οποίο ο καθένας μας θα μπορούσε να γεμίσει εσωτερικά τον εαυτό του εκφράζοντας κοινωνική αλληλεγγύη. Δίνοντας αίμα προσφέρουμε πολλά στην κοινωνία, παίρνουμε όμως περισσότερα. Με το αίμα σώζουμε, προστατεύουμε, παρατείνουμε τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας. Ακόμη γνωρίζουμε πως η ευάλωτη ζωή μας από χίλιες-δυο αιτίες μας υπαγορεύει ότι αργά ή γρήγορα μπορεί κι εμείς να χρειαστούμε το ΑΙΜΑ.

Στη Θεσσαλονίκη εδώ και 15 χρόνια γίνεται προσπάθεια για σταθερή ροή αίματος από εθελοντές αιμοδότες έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των ατόμων με Μ.Α. Οι εθελοντές αιμοδότες προγραμματίζονται τηλεφωνικά σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αιμοδοτήσουν.

Αν είστε 18-62 ετών στρατευτείτε στον αγώνα της εθελοντικής προσφοράς αίματος

Μην ξεχνάτε! Η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι απλή, ακίνδυνη και τελειώνει μέσα σε 10’. Η ποσότητα αίματος που δίνουμε, αντιπροσωπεύει το 1/20 περίπου από το αίμα μας.

Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης επανέρχεται αμέσως στις συνηθισμένες δραστηριότητές του.